Меню


Избор на място

Боровинката се развива добре в леки торфени почви с кисела реакция /рН 4,5-5,0 /Н2О/, високо съдържание на хумус /около 10%/, влажни, добре оцедливи, така че да не се задържа вода при проливни дъждове. За предпочитане е мястото да е добре огрявано от слънцето и проветриво. 
Ако почвата във вашата градина не отговаря на изискването /тежка почва, високо рН/ може да направите дупки за засаждане с диаметър 70-80 см и дълбочина 30-35 см. Запълнете ги с торф за ацидофилни растения /може да замените торфа с иглолистна листовка или добре угнил боров талаш/, пясък, малко почва и шепа комбиниран тор NPK 15:15:15, който добре да се размеси с почвата за засаждане. В случай, че засаждате няколко растения в един ред, може да направите дълъг изкоп с ширина 70 см. Запълнете го с горепосочената органична смес след което  засадете растенията на разстояние минимум 1 линеен метър едно от друго. След засаждането е желателно да направите мулч около розетката на храста с дебелина 8-10 см, за предпочитане от иглолистни. Може да бъде борови иглички, боров неугнил талаш, в краен случай торфен мъх.

 

Посадъчен материал и сортове

За създаване на промишлени насаждения растенията трябва да бъдат 2 или 3 годишни, вегетативно размножени, по възможност в контейнер.

Избора на сортове зависи от много фактори и трябва да бъде добре обмислен. Най-добрия вариант е засаждането на няколко сорта, които гарантират покриването на сезона, т.е. от средата на юни до началото на септември.

 

Разстояние

За търговски насаждения, разстоянията между редовете е желателно да са поне 3 метра. Това позволява лесно обработване и прибиране на реколтата. В реда растенията се засаждат на разстояние между 0,9 и 1,5 м в зависимост от сорта.


Напояване  

kapkovo napoiavane
Капково напояване

Водата е един от най-важните фактори при отглеждането на боровинки. Още при засаждането, поради плитката коренова система, е желателно добро напояване, тъй като корените са чувствителни към липсата на вода. В дългите периоди на засушаване в края на пролетта и лятото е желателно поливане поне веднъж седмично около 10-20 л на храст.

 

Борба с плевелите

Може да се използват хербициди в зависимост от вида на плевелите. След засаждане на храстите, е желателно всички плевели  около тях да бъдат премахнати, тъй като те са конкурент за хранителните вещества и влагата. Може да подтиснете растежа на плевелите чрез мулчиране.

 

Мулчиране

mulchirane
Мулчиране с неугнил боров талаш

Мулчирането намалява плевелите, намалява загубата на вода, регулира температурата на почвата, но също така и подсигурява органични вещества. Мулча се разлага с времето и затова трябва да се попълва на всеки 2-3 години.

Органичния мулч може да се замени със синтетично фолио.


Минерално торене

Трябва да знаете, че боровинките са много чувствителни към недостиг на азот. В случай, че сте направили мулч от неугнил боров талаш, то дозата на азота задължително трябва да е двойна.
Преди създаването на насаждение, стопаните трябва да са запознати с признаците за недостиг и излишък на хранителни вещества. През есента, след края на вегетацията наторявайте с бавно отдаващи многокомпонентни торове /например N:P:K 15:15:15/ в доза 30 гр на храст. През периода от началото на март до средата на юли, направете трикратно торене с по 10 гр амониев сулфат или двукратно с по 10 гр амониев нитрат. Всяка година увеличавате дозата на торовете с около 1/3, така че в шестата година след засаждането на храстите, да достигнете до 150 гр комбинирани бавно отдаващи и 100-150 гр азотни торове.

 

Рязане

Желателно е първите 1-2 години да се отстраняват плодните съцветия или поне да бъдат проредени, докато храстите се установят на местата си. Повече плодове могат да се очакват след 3-4 година, а в пълно плододаване са чак в шестата година.

До четвъртата година се препоръчва единствено здравословна резитба, т.е премахване на ниски разклонения на височина под 50 см, болни леторасти, механично повредени или измръзнали. Чак след петата година от засаждането се премахват или намаляват старите стъбла. Най-подходящото време за резитба е в края на зимата, когато са отминали големите студове.

 

Защита от вятър

Боровинките се развиват най-добре на тихи и слънчеви места, защитени от силни ветрове. За големи открити пространства, трябва да бъдат засадени пояси, за предпочитане от иглолистни дървета. Другия вариант е изграждането на противовятърни съоръжения.

 

Растителна защита

Високохрастовите боровинки не изискват висока степен на защита срещу вредители и болести. Това е още един плюс от гледна точка на производителя и потребителя.
При отглеждане на боровинки за лични нужди може въобще да не използвате препарати. В случай на вредители, те могат да се унищожат на ръка. Болните части на растението изрежете.
Приложили сме снимки от нашите повредени растения. Но всяка година вредителите са различни, в зависимост от климатичните условия.

 alt
Плод, наранен от охлюв

alt
Поражение от цветен хоботник

alt
Ларва на цветен хоботник

 

gradushka
Плодове, увредени от градушка

 

Плодове и прибиране на реколтата

Храстите достигат пълна зрялост 6-7 година след засаждане. В зависимост от сорта, реколтата може да бъде от 3-10 кг от храст.
Плодовете се берат ръчно, в рамките на няколко дни след началното оцветяване, когато са най-вкусни и ароматни.

 

.
 

.