Меню


Кога и как да засадим

Червените боровинки могат да се засаждат основно през есента, октомври ноември, или през пролетта, когато се преминали големите студове. Когато растенията се закупуват в контейнер, това е възможно и през лятото.

 

Подготовка на почвата

Предварително трябва да решите колко голямо ще бъде вашето легло /леха/. След това преценете какъв вид е почвата във вашата градина.

Ако е песъчлива то премахнете почвения слой на дълбочина около 20 см. Покрийте дъното на леглото с полиетилен, който не забравяйте да надупчите. Така ще можете да задържите влагата в леглото за по-дълго време.

Ако е глинеста отново трябва да се премахне почвения слой на дълбочина 20 см, но в този случай нямате нужда от полиетилен на дъното.

Ако във вашата градина имате къртица, която редовно ви посещава, от личен опит ще ви посъветвам на дъното да поставите рапицова мрежа, която да ограничи нашествието. Иначе къртицата може да повдигне растенията, и ако не ги видите веднага, има вероятност те да загинат.

След това запълнете леглото. За успешното отглеждане е нужно получаване на легло с високо съдържание на органична материя /торф или иглолистна листовка, пясък/ с ниско рН. Може да добавите и комбиниран тор с бавно отлагане на хранителните елементи.

 

Засаждане

Разстоянието на засаждане зависи от големината на растенията, които имате. Нашите растения е редно да се засаждат на 40-50 см едно от друго, тъй като са с добре развита коренова система, и ако вие се грижете добре за тях, дължината на ластуните може да достигне до 2 линейни метра за един вегетативен сезон. Което пък означава, по-бързо покриване на леглото, а от там и по-висока реколта.

 

Грижи за леглото с червени боровинки

 

Плевене

Основната задача през първата година е да се опази леглото от плевели, т.е редовно плевене

 

Поливане

Трябва да сте сигурни, че почвената влажност е поне 70 %. Не бива да оставяте пресъхване на торфената смеска в леглото. Това би довело до загиване на растенията. Преовлажняването за повече от 3-4 дни също не е желателно.

 

Торене

В първите две години е добре да добавите допълнително азот, за да постигнете по-висок брой ластуни, които да покрият леглото. Но след втората година е редно да намалите дозата на азота, за да стимулирате образуването на плодните клонки. Така с по-малко тор, ще имате по-малък растеж на ластуни и повече плодни клонки.

.